Το 4μηνο λουκέτο στο αεροδρόμιο και η υποστελέχωση
Το αεροδρόμιο «Όμηρος» της Χίου κλείνει στις 15 Νοεμβρίου και για ένα τετράμηνο, στο πλαίσιο του έργου αναβάθμισης και επέκτασης του διαδρόμου του, που καρκινοβατεί επί χρόνια. Σε μια παράλληλη εξέλιξη, τα ιδιωτικά ακτινοδιαγνωστικά εργαστήρια του νησιού διακόπτουν τις συμβάσεις τους με τον ΕΟΠΥΥ και από 1η Νοεμβρίου δεν θα δέχονται παραπεμπτικά ασφαλισμένων.
Τα δύο επικείμενα γεγονότα, συνδυαστικά, προκαλούν αίσθημα έντονης ανασφάλειας στους πάνω από 50.000 κατοίκους του νησιού του Βορείου Αιγαίου. Μεγάλος αριθμός ασθενών που χρειάζεται να μεταβαίνουν στην Αθήνα για θεραπείες θα έχουν ως μοναδικό μέσο το πλοίο της γραμμής, υπό την αίρεση των καιρικών συνθηκών, ενώ ήδη από το Μάιο οι επείγουσες αεροδιακομιδές είναι δυνατές πλέον μόνο με ελικόπτερο. Την ίδια ώρα, οι Χιώτες θα χρειάζεται να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη πληρώνοντας για τις διαγνωστικές εξετάσεις τους μετά την αποχώρηση των ιδιωτών παρόχων, καθώς το Ακτινολογικό του νοσοκομείου υπολειτουργεί λόγω υποστελέχωσης, με τον δήμαρχο του νησιού να καλύπτει εθελοντικά τις 7 από τις 17 εφημερίες του μήνα.
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Χίου και ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Σκυλίτσειου Νοσοκομείου Χίου (ΣΕΣΝΟΧ), περιγράφουν στο iatronet.gr τις ανησυχίες της τοπικής κοινωνίας και ζητούν λύσεις που θα αμβλύνουν τους φόβους της για υγειονομική απομόνωση.
Αεροδιακομιδές, θεραπείες, φάρμακα, ΑμΕΑ
Μια από τις μαζικότερες συγκεντρώσεις των τελευταίων ετών στη Χίο ήταν αυτή που διοργανώθηκε την περασμένη εβδομάδα, με αφορμή το τετράμηνο «λουκέτο» στο αεροδρόμιο και τις επιπτώσεις του, μεταξύ άλλων στην οικονομία και στην υγειονομική κάλυψη του νησιού. Σε σύσκεψη 16 φορέων που ακολούθησε διατυπώθηκαν έντονες ανησυχίες για που αφορούν τις επιπτώσεις στην υγεία.
Εκτός από τις επείγουσες αεροδιακομιδές, το πρόβλημα αγγίζει ογκολογικούς ασθενείς που χρειάζεται να πηγαίνουν στην Αθήνα για ακτινοθεραπεία (σ.σ. στο «Σκυλίτσειο» λειτουργεί μόνο Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας για χημειοθεραπείες) και άλλες θεραπείες που δεν παρέχονται στο νησί. Επίσης άτομα με χρόνια νοσήματα, μεταξύ άλλων αυτοάνοσα, που χρήζουν εξειδικευμένης ιατρικής παρακολούθησης και φαρμακευτικής θεραπείας, καθώς και ασθενείς που πρέπει να υποβληθούν σε εξειδικευμένες χειρουργικές επεμβάσεις.
Παράλληλα, διατυπώθηκαν ερωτήματα για τη διασφάλιση της μεταφοράς και χορήγησης φαρμάκων υψηλού κόστους, που χρειάζονται περισσότεροι από 700 κάτοικοι Χίου. Άτομα με αναπηρία διερωτήθηκαν αν το κλείσιμο του αεροδρομίου θα καθυστερήσει την εξέταση αιτημάτων και την απονομή συντάξεων και επιδομάτων, λόγω της δυσκολίας μετακίνησης γιατρών που συμμετέχουν στις επιτροπές των ΚΕΠΑ.
Το ελικόπτερο της Σύρου και οι επιφυλάξεις
«Έχουμε ένα καλό νοσοκομείο, το οποίο έχει πολλές δυνατότητες για επαρχιακό νοσοκομείο, αλλά προφανώς όχι όλες τις δυνατότητες», παρατηρεί ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, Ιωάννης Γεωργιάδης και προσθέτει: «Προκύπτουν επείγοντα περιστατικά από όλες τις κλινικές που ξεπερνούν τις δυνατότητες του νοσοκομείου και υπάρχει ανάγκη να μεταφερθούν άμεσα, με την όποια καθυστέρηση να μετράει σε βάρος του ασθενούς».
Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, δεσμεύτηκε πως οι επείγουσες αεροδιακομιδές θα εξυπηρετούνται από το ελικόπτερο που σταθμεύει στη Σύρο. "Τα ελικόπτερα έχουν σαφείς περιορισμούς όσον αφορά τις καιρικές συνθήκες, δεν μπορούν να πετάξουν με όλους τους καιρούς, ειδικά στη χειμερινή περίοδο που το Αιγαίο αντιμετωπίζει δυσκολίες", αναφέρει ο πρόεδρος του ΙΣΧ και συμπληρώνει: "Αυτό σημαίνει ότι είτε λόγω καιρικών συνθηκών είτε για άλλους επιχειρησιακούς περιορισμούς του ΕΚΑΒ, προφανώς δεν μπορεί να εγγυηθεί κανείς ότι σε όλες τις κλήσεις θα υπάρχει άμεση ανταπόκριση. Ήδη και το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν περιστατικά με μεγάλες καθυστερήσεις".
Αναφορικά με τους χρονίως πάσχοντες, ο ίδιος αναμένει πως θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα με τη μετακίνηση ανθρώπων που βρίσκονται ήδη σε δύσκολη κατάσταση υγείας, ηλικιωμένους, άτομα με αναπηρίες, ανθρώπους με νευρολογικές ασθένειες κ.ά. "Η μετακίνηση με πλοίο, σε ένα ταξίδι πάνω από 8-9 ωρών, χειμώνα, συνήθως με κακές καιρικές συνθήκες, συχνά με δυσκολία να βρεθεί καμπίνα, δημιουργεί ένα σοβαρό πρόβλημα", παρατηρεί, προσθέτοντας πως οι κάτοικοι της Χίου δεν έχουν ακόμη εικόνα για την πυκνότητα των δρομολογίων, ακούγοντας σενάρια ακόμη και για τον περιορισμό τους σε τέσσερα εβδομαδιαίως, από έξι σήμερα.
Οι υγειονομικοί φορείς έχουν ζητήσει, μεταξύ άλλων, τη στελέχωση και 24ωρη ετοιμότητα ελικοπτέρου Super Puma που σταθμεύει στη Χίο, κάλυψη θέσεων σε κλινικές του νοσοκομείου που εκ των συνθηκών θα καλύψουν μεγαλύτερες ανάγκες, πρόβλεψη που θα εγγυάται τη μεταφορά φαρμάκων και βιολογικού υλικού κ.ά.
"Μπλόκο" στις διαγνωστικές εξετάσεις
Η αποχώρηση των ιδιωτών παρόχων διαγνωστικών υπηρεσιών από τις συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ, σε συνδυασμό με το υποστελεχωμένο Ακτινολογικό του «Σκυλίτσειου», επιτείνει το αίσθημα ανασφάλειας και δημιουργεί περαιτέρω ανησυχία στους κατοίκους για τον ερχόμενο χειμώνα. Σύμφωνα με την ενημέρωση που υπάρχει, οι γιατροί των ιδιωτικών διαγνωστικών διακόπτουν τις συμβάσεις επικαλούμενοι τους μηχανισμούς rebate και clawback που τις καθιστούν ασύμφορες, στον απόηχο καταγγελιών από ασθενείς ότι τους επιβάρυναν με επιπλέον χρεώσεις.
Όπως ειπώθηκε στη σύσκεψη φορέων, το Ακτινολογικό Τμήμα του νοσοκομείου, που παλαιότερα διέθετε πέντε γιατρούς και 13 χειριστές, έχει πλέον μόλις έναν γιατρό και επτά χειριστές. Ο δήμαρχος Χίου, ακτινολόγος Ιωάννης Μαλαφής, που μέχρι την εκλογή του ήταν διευθυντής του Τμήματος, καλύπτει εθελοντικά 7 εφημερίες το μήνα, προκειμένου αυτό να μην καταρρεύσει. «Με τη βοήθεια του δημάρχου και με την τηλε-ακτινολογία, καλύπτονται με επισφάλεια περίπου 17 μέρες το μήνα.
"Αυτό φυσικά δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ασφαλή λειτουργία", λέει ο πρόεδρος του ΣΕΣΝΟΧ, Ιωάννης Λαμπαδοχυτός, προσθέτοντας: "Δεν είναι μόνο οι κλασικές ακτινογραφίες. Το Τμήμα έχει μαστογράφο, αξονικό, μαγνητικό, οστική πυκνότητα, υπέρηχο, που χρειάζεται φυσική παρουσία γιατρού για να λειτουργήσουν. Ούτε ο αριθμός των χειριστών επαρκεί".
iatronet.gr, 28-10-2026, Βασίλης Ιγνατιάδης



